|
krmljenje ptic
|
| sarikaaa |
Objavljeno: 13-11-2009 21:07
|

Uporabnik

Odgovorov: 188
|
Preden pride zima, vsi kupimo hrano za zunanje ptice. Nastavimo hrano v krmilnico ali na posodo ali pa kupimo lojne pogače skupaj z lešniki in jih lahko obesimo na drevo ali na kaj drugega.
Ko nastavim hrano v krmilnico, pridejo najprej siničke po semena, nato pa plavčki, brglezi in druge ptice, ampak za zdaj samo sinice, plavčki in brglezi. Ko se v jutro zbudim, čujem na oknu pravo veselje in čivkanje.
Pravo doživetje je takrat, ko vidim več siničk ali vsaj dva plavčka na kupu. Malce se tepejo, ponavadi pa kar odletijo, ko prileti brglez in si vzame dve semeni ter odleti na drevo.
Upam, da letos na mojo krmilnico spet pride detel, saj ga je zanimivo gledati, ko vzame seme ali ko s svojim kljunom tolče v kroglo lojne pogače, ki jo imajo radi tudi plavččki in sinice. Zanimivo ga je gledati zato, ker ko vzame seme, ga tudi na zidu poje. |
| |
|
|
| trstenjak |
Objavljeno: 13-11-2009 21:53
|

Super administrator

Odgovorov: 99
|
Zanimiva opazovanja. Jaz ponavadi še kakšno fotko stisnem zraven - lahko poskusiš, se da kar precej dobre stvari poslikat. |
| |
|
|
| sarikaaa |
Objavljeno: 23-11-2009 20:29
|

Uporabnik

|
Danes dne 23.11.2009. sem nastavila lojne pogače na okno in nasipala malo lešnikov v hišico in še preden sem jih nastavila, se, imela na oknu 2 plavčka in kar 4 sinice.
Prišli so mi že liščki gor na hišico, vendar nisem imela semen. Prišla mi je že tud močvirska sinica na okno ter zdaj čakam, da mi pride še dlesk in ščinkavec, ker ga nonstop vidim na brezi in se igra s sinicami. |
| |
|
|
| dejan |
Objavljeno: 24-11-2009 07:14
|
Uporabnik

Odgovorov: 123
|
Ja najbolj zanimivo je na krmilnicah ko zapade sneg, saj je takrat na krmilnici najbolj dostopna hrana. Bolj se zima bliža koncu bolj zanimivo je. Na mojo krmilnico je največ posebnežev prišlo v marcu, ko je po otoplitvi napadel sneg. Pol sem mel tudi grilčke in sive pevke, ki so drugače zelo redki na moji krmilnici. Biser pa je bil sredjni detel, ki je prejšnjo zimo kar nekajkrat obiskal krmilnico in se pridno izogibal več prisotnemu velikemu detlu.
Lp, Dejan. |
| |
|
|
| sarikaaa |
Objavljeno: 27-11-2009 11:49
|

Uporabnik

|
27.11.2009.- po dolgem, zelo dolgem času mi je spet prišla samica detla na zid, kjer imam hišico za ptice pevke.
Najprej je bilo takole. Pogledala sem ven skozi svoje okno in videla detla na drevesu blizu spalničnega okna, sprva se ni videlo, če je samec ali samica. Nato je odletel na drugo drevo in čez par tenutkov je spet odletel menda na isto drevo, kjer sem ga videla. Lih, ko sem stala, je priletela na zid poleg krmilnice. Malo se je ogledovala, je bilo še par semen notri, sem jo hotela slikat, pa je prej odletela. Nisem mogla verjet svojim očem, da sem jo spet videla tako od blizu.
Če tud ni zime, jih je zanimivo opazovat, čeprav pozimi je zanimivo, ker je veliko ptic na mojem oknu. Se je že tudi zgodilo, da je bila samica dleska gori, enkrat sta se kregala za hrano, naganjala.......potem so še tu bili liščki, čižki, močvirska sinica, plavčki, velika sinica, pinoža, ščinkavec, brglez................ |
| |
|
|
| sarikaaa |
Objavljeno: 13-12-2009 12:43
|

Uporabnik

|
13.12.2009.- Danes je pravi raj za ptice. Malo je začelo bolj snežit in stiskat, so mi že hodili poljski vrabci in sinice na hišico, zelenci in liščki. ko sem v hišico natrosla semena sem videla na drevesu Dleska, ki pa je potem odletel. Gledala sem ga kako leti in kam je odletel. |
| |
|
|
| sarikaaa |
Objavljeno: 14-12-2009 18:02
|

Uporabnik

|
14.12.2009.- Danes sem imela pestro na hišici. V jutro mi je najprej prišla samica zelenca na hišico, nato pa nonstop velike sinice, 2 plavčka in 2 močvirski sinici. Na hišico so letali tud poljski vrabci, ki jih je bila cela jata in tudi samec in samica od domačega vrabca. Ko so bili en cajt poljski vrabci na hišici in jedli semenje, se je prikazala samica dleska in nobenega ptička ni bilo strah, da bi odletel. Za dleska velja, da odžene vse ptice vstran, vendar če je hudo mrzlo in sneži, ni tako. Vsi so lepo jedli na hišici in jaz sem samico dleska lahko slikala.
Vreme je bilo oblačno, padale so snežinke in bilo je mrzlo. Ko sem natrosila semenje v hišico, me je prav zazeblo v roke. |
| |
|
|
| sarikaaa |
Objavljeno: 14-12-2009 18:24
|

Uporabnik

|
Uredil trstenjak - 14-12-2009 18:54 |
| |
|
|
| Matej k |
Objavljeno: 14-12-2009 18:42
|

Napreduje

Odgovorov: 88
|
Tukaj je seznam opaženih ptic na moji krmilnici:
Turška grlica
Menišček
Velika sinica
Plavček
Čižek
Zelenec
Lišček
Krivokljun
Dlesk
Domači vrabec
Poljski vrabec
Italijanski vrabec
Siva pevka
Taščica
Veliki detel
Brglez
Ščinkavec
Pinoža
Kos
Uredil Matej k - 19-12-2009 12:22
http://narava.mojforum.si/ |
| |
|
|
| kberce |
Objavljeno: 16-12-2009 14:36
|

Uporabnik

Odgovorov: 134
|
na moji krmilnici je bile še kar vrst ampak sem blizu ceste in imam le majhen gozd 200 za hišo.
tu so vrste
turška grlica
velika sinica
menišček
plavček
domači vrabec
italjanski vrabec
poljski vrabec
dlesk
ščinkavec
kos
taščica
siva pevka
šmarnica
v vrtu so bile opažene še nekatere ptice ampak niso obiskale krmilnico
dolgorepka
skobec
močvirska sinica
zelena žolna
veliki detel
|
| |
|
|
| kberce |
Objavljeno: 20-12-2009 10:43
|

Uporabnik

Odgovorov: 134
|
danes mi je prvič na krmilnico prišla močvirska sinica.
|
| |
|
|
| sarikaaa |
Objavljeno: 20-12-2009 13:13
|

Uporabnik

|
20.12.2009.- Danes je pa bilo zanimivo ob hišici. Zunaj je belo, brez padanja snežink, pa vendar je bilo pestro. v jutro po zajrku sem videla detla na hišici prvič, potem malo kasneje, ko so bili poljski vrabci na hišici, sem ga videla drugič, tretjič je bil sam na hišici, četrtič je z njim bilo par siničk na hišici, petič in šestič je bil na zidu in prav prijel se je hišice s kremplji, da je lahko s kljunom vzel seme iz hišice. Zletel je na brezo in tam seme pojedu.
Tokrat je bil res samec, zdaj po kosilu pa se je na zidu prikazala samica. samo pogledala je, če je kaj v hišici in je odletela. |
| |
|
|
| sarikaaa |
Objavljeno: 21-12-2009 12:08
|

Uporabnik

|
21.12.2009.- Pred 5 minutami sem pogledala skozi okno in videla samico dleska, prišla je gor na hišico, ampak je nisem mogla slikat, ker je bila v hišici. Preden je prišla samica dleska na brezo skoraj ob bloku, sem videla na drugi brezi dolgorepke, kako so se obešale na drobne vejice od breze.
Zunaj je minus 16 stopinj in se ne spomnim, kdaj je bilo tako mrzlo kot je letos.
Zdaj ta trenutek, ko pišem tole, mi je prišel detel gor na zid in celo na hišico, potem pa je odletel na drevo in naprej. Nikoli nimam sreče, da ga slikam tak od blizu, ke če samo trznem, odleti. |
| |
|
|
| Matej k |
Objavljeno: 21-12-2009 12:51
|

Napreduje

Odgovorov: 88
|
[quote]Matej k je napisal:
Tukaj je seznam opaženih ptic na moji krmilnici:
Turška grlica
Menišček
Velika sinica
Plavček
Čižek
Zelenec
Lišček
Krivokljun
Dlesk
Domači vrabec
Poljski vrabec
Italijanski vrabec
Siva pevka
Taščica
Veliki detel
Brglez
Ščinkavec
Pinoža
Kos
Močvirska sinica
http://narava.mojforum.si/ |
| |
|
|
| Alen |
Objavljeno: 21-12-2009 15:06
|

Administrator

Odgovorov: 243
|
No, kot zanimivost, meni je 2 dni nazaj na lojno pogačo prišla dolgorepka.
LP |
| |
|
|
| sarikaaa |
Objavljeno: 29-12-2009 09:11
|

Uporabnik

|
29.12.2009.- Pred petimi minutami sem dala v hišico semenje in na drevesu zagledala samico dleska. Nekaj cajta je nepremično sedela na veji, nato pa je prišla na hišico pri spalničnem oknu. Zunaj je hladno in kar -3 stpinje celzija. |
| |
|
|
| sarikaaa |
Objavljeno: 07-01-2010 12:39
|

Uporabnik

|
7.1.2010.- Dans dopoldne je snežilo. Malo prej sem čula neko drugo petje ptic in sem pogledala skozi okno. Videla sem samico čižka in samca, ki sta stala na vejicah breze. Slikat ju nisem mogla, ker sta hitro odletela. Zdaj sem videla tud ščinkavca na brezi in sem upala, da bo prišel na hišico, vendar ni prišel, ampak je odletel proti tlom. |
| |
|
|
| sarikaaa |
Objavljeno: 07-01-2010 19:33
|

Uporabnik

|
 |
| |
|